Despre Barzava
Date geografice
Aşezare
Comuna Bârzava este situată la poalele Munţilor Zărand, la contactul acestora cu Munţii Metaliferi, pe râul Bârzava - afluent de dreapta al Mureşului. Comuna se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 25000 ha şi are în componenţă satele: Bârzava - sat reşedinţă de comună situat la o distanţă de 61 km faţă de municipiul Arad, Bătuţa, Căpruţa, Dumbrăviţa, Groşii Noi, Lalaşinţ, Monoroştia şi Slatina de Mureş.
Teritoriul comunei este străbătut de Drumul Naţional 7, Bârzava situându-se la aproximativ 62 km. est de oraşul Arad. Tot prin Bârzava trece Culoarul 4 european de cale ferată (Curtici-Arad-Simeria-Bucureşti).
Suprafaţa comunei este de 25 643 ha., din care peste 17 600 ha. păduri şi terenuri forestiere, 4923 ha. păşuni şi fâneţe, 2232 ha. terenuri arabile, 50 ha. livezi, restul fiind terenuri cu drumuri, construţii, ape, etc.
Scurt istoric
Prima atestare documentară a localităţii Bârzava datează din anul 1471. Satul Bătuţa este atestat documentar în anul 1851, Căpruţa în anul 1350, Dumbrăviţa în anul 1471, Groşii Noi în anul 1515, Lalaşinţ în anul 1585, Monoroştia în anul 1350 şi Slatina de Mureş în anul 1439.
Populația
La ultimul recensământ populaţia comunei număra 2700 locuitori din care 98% români, 0,4% maghiari, 1% rromi şi 0,6% alte naţionalităţi şi populaţie nedeclarată.
SITUAŢIA CU POPULAŢIA
Total BÂRZAVA - 2700
BÂRZAVA - 984
MONOROŞTIA - 278
CĂPRUŢA - 285
DUMBRĂVIŢA - 304
GROŞII-NOI - 245
SLATINA DE MUREŞ - 190
BĂTUŢA - 70
LALAŞINŢ - 344
Economia
Principalele ramuri economice sunt agricultura, exploatările forestiere, industria materialelor de construcţii, comerţul, serviciile şi turismul, etc.
Cultura plantelor este profilată pe: cultura porumbului, grâului, orzului, plantelor furajere, cartofului, legumelor şi a pomilor fructiferi
Exploatările forestiere deţin o pondere importantă în economia comunei, gorunul de Bârzava având o densitate mai mare decât media obişnuită, fiind de foarte bună calitate.
Turismul
Dintre obiectivele turistice, religioase şi culturale de pe teritoriul comunei Bârzava menţionăm următoarele:
Drumuri de acces
Pe teritoriul comunei trece Drumul Naţional 7 care traversează satele Bârzava, Căpruţa şi Bătuţa. De la Căpruţa se desprinde Drumul Judeţean 708 care străbate satele Căpruţa, Dumbrăviţa, Groşii Noi şi Slatina de Mureş, continuând spre Mădrigeşti şi Gurahonţ. Acest drum traversează Munţii Zarandului. Tot de la Căpruţa se desprinde drumul comunal spre satul Lalaşinţ. Legătura se face cu bacul (brodul) peste râul Mureş. La Slatina se poate ajunge şi pe Drumul Judeţean 707 C care trece prin Juliţa, Baia şi Slatina. Drumul comunal 83 leagă Lalaşinţ de Bata, respectiv de Belotinţ.
Spaţii de cazare şi agreement
Potenţialii turişti care vizitează zona se pot caza la motelul “American Star S.R.L.” care se află la intrarea în comuna Bârzava dinspre Arad, pe DN 7. Motelul are o capacitate de cazare de 18 camere. Restaurantul are 60 de locuri la mese. Un alt popas turistic este “Valea Frumoasei” între Căpruţa şi Bătuţa pe DN 7. Turiştii mai pot găsi adăpost la cantoanele silvice Babina, Baicoviţa, Lespedea şi la cabana silvică Telegi, precum şi la unele gospodării particulare.